Plan prehrane za uravnoteženje hormona - IV dio
TRANSMASNE KISELINE: LOŠI GLUMCI U SVIJETU MASNOĆA
Daleko najopasnije masne kiseline jesu transmasne kiseline - djelomice hidrogenizirane masnoće i ulja koja ne postoje nigdje u prirodi. Nalaze se u umjetnim maslacima i margarinima koji se prave miješanjem hidrogena u tekuće biljno ulje na vrlo visokim temperaturama i pod velikim tlakom. Transmasne kiseline izravno pridonose prevelikom stvaranju eikosanoida koji izazivaju upale i zbog toga je otkriveno da potiču razvoj raka i srčane bolesti.
Nažalost, transmasne kiseline se dodaju u gotovo sve vrste pakiranih pečenih proizvoda, jer se ne užegnu ni izbliza onako kao neprocesirane masnoće. To produžava trajanje proizvoda, ali budući da takvi proizvodi sadrže i veliki postotak rafiniranih ugljikohidrata, najbolje ih je izbaciti iz prehrane.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345