Alergija na hranu

Alergija na hranu

Alergija na hranu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Alergije na hranu se ponajviše javljaju u prvim godinama života i često se očituje kao atopijski dermatitis (ekcem). Najčešće nestaje tijekom djetinjstva, ali nije rijetko da pripremi put za alergiju dišnih puteva i njezin najteži oblik - bronhijalnu astmu.
Kategorija: Alergije

Uzroci alergije na hranu

Nasljedni čimbenici, kao i oni iz okoline sudjeluju u pojavi alergije. U osnovi alergije je sklonost organizma da stvara antitijela skupine E (imunoglobulini E - kratica IgE), posebna antitijela protiv tvari koje za organizam nisu štetne, kao kravlje mlijeko i jaja. Uz pozitivan podatak o obiteljskoj sklonosti alergiji, za pojavu alergije presudna je izloženost duhanskom dimu tijekom trudnoće i nakon rođenja, kao i neki drugi čimbenici iz okoline: ispušni plinovi i druga zagađenja zraka, kao i grinje iz kućne prašine.

Sadržaj

Vezane teme



Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!