Alergija na hranu
Važna napomena!
Za djecu sa sklonošću alergiji trebalo bi usvojiti neka pravila:
- izbjegavati restorane, slastičarnice i druga mjesta gdje se priprema hrana koja bi mogla izazvati alergijsku reakciju
- zapamtiti svu hranu koja bi mogla sadržavati moguće alergene
- oprez pri kupnji prehrambenih proizvoda, koji mogu sadržavati alergen makar u tragovima.
Što pokazuju istraživanja u Europi?
Skupina Projekt Europrevalencije, koja obuhvaća 17 europskih zemalja, postavila je za cilj saznati koje su namirnice najjači alergeni, koliko ta bolest utječe na kvalitetu života djece te kakve razlike postoje među europskim zemljama. Preliminarna istraživanja pojasnila su da postoje značajne razlike među nacijama, što se očituje incidencijom (tj. pojavom novih slučaja u godini dana), koja varira od 1.5% do 7% populacije. Simptomi i namirnice se također razlikuju: u Finskoj je nađen veći broj osoba senzibiliziranih na ribu, a u Italiji na pšenicu. Pretpostavlja se za uzroke tih razlika treba tražiti jednim dijelom u preranom izlaganju alergenu. U Italiji je predviđeno praćenje od 1500 novorođenčadi od rođenja do 30 mjeseci. Ako se u toma razdoblju razviju simptomi alergije, osigurat će se sve pogodnosti i specijalističko praćenje.
Sponzorski članci
Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.
Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.
Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345