Intolerancija laktoze
Postavljanje dijagnoze intolerancije laktoze
Sumnjate li da ne podnosite laktozu, prestanite piti mlijeko i jesti mliječne proizvode najmanje dva tjedna. Konzumirate li prerađenu hranu, provjerite sadrži li neke skrivene izvore mliječnih proizvoda.
Često se sirutka, koja sadrži više laktoze od bilo koje druge hrane, i mlijeko u prahu dodaju prerađenoj hrani. Kad vam želučano-crijevni simptomi prestanu, napravite test ponovnog uvođenja namirnica, tj. pokušajte unositi smanjenu količinu mliječnih proizvoda, te ćete na taj način možda moći pronaći razinu koja vam odgovara. Naime, većina ljudi stvara malu količinu enzima potrebnog za razgradnju laktoze, pa se preporučuje konzumiranje manjih količina mliječnih proizvoda češće tijekom dana kako bi se uskladio unos laktoze s količinom proizvedene laktaze.
Liječničko testiranje uključuje krvne pretrage ili jednostavni test disanja, koji se smatra najpouzdanijim za postavljanje dijagnoze. Taj test uključuje ispitivanja količine vodika u izdahnutom zraku nakon popijene doze laktoze. Vodik stvaraju bakterije u crijevima koje se hrane laktozom, a visoka razina vodika u dahu pokazatelj je da se laktoza nije pravilno preradila.
Sponzorski članci
Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.
Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.
Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345