Intolerancija laktoze

Intolerancija laktoze

Intolerancija laktoze
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Intolerancija laktoze je nemogućnost probave mliječnog šećera - laktoze zbog nedostatka enzima laktaze, koji se prirodno nalazi u tankom crijevu. Iako se ljudi rađaju s dovoljnom količinom laktaze, stvaranje tog enzima s godinama se može smanjiti, pa mnogi ne mogu probaviti mliječni šećer iz mliječnih proizvoda.
Kategorija: Alergije

Što jesti ako ne podnosite laktozu?

Ako iz prehrane u potpunosti isključite mliječne proizvode, postoji vjerojatnost nedovoljnog unosa kalcija, koji je neophodan za zdravlje kostiju, a čiji nedostatak uzrokuje osteoporozu.

U tom slučaju, u prehranu je potrebno uključiti namirnice bogate kalcijem kao što su:

  • tamnozeleno povrće - brokula, kelj, cvjetača, prokulica, artičoke, šparoge
  • suhe leguminoze - sve vrsta graha, grašak, leća
  • naranče
  • orašasto voće - bademi, orasi
  • suhe smokve
  • sitna riba s kostima
  • proizvodi od soje - mlijeko, sir
  • proizvodi obogaćeni kalcijem - žitarice za doručak, voćni sokovi.

Osobe s niskim pragom tolerancije laktoze trebaju paziti i na prerađene namirnice, jer mnoge od njih sadrže malu količinu laktoze, tzv. skrivenu laktozu:

U tom slučaju, pripazite na:

  • kruh i ostale pekarske proizvode
  • procesirane žitarice
  • instant proizvode - krumpir, juhe
  • margarin
  • dressinge za salate
  • slatkiše i snack proizvode
  • palačinke, kekse i kolače.

www.coolinarika.com

Sadržaj

Vezane teme



Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!