Trovanje hranom

Trovanje hranom

Trovanje hranom
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Trovanje hranom uzrokuje konzumacija kontaminirane hrane. Infektivni organizmi, uključujući bakterije, viruse i parazite, najčešći su uzroci trovanja hranom.
Kategorija: Probavni sustav

Faktori rizika za trovanje hranom

Bilo da ste se otrovali nakon konzumacije kontaminirane hrane, to ovisi o organizmu, izloženosti trovanju, dobi i koliko ste inače zdravi.

Rizične skupine za trovanje hranom su:

Starije odrasle osobe

S godinama, imunološki sustav ne može reagirati jednako brzo i učinkovito na zarazne organizme kao kada ste bili mlađi.

Trudnice

Tijekom trudnoće promjene u metabolizmu i cirkulaciji mogu povećati rizik od trovanja hranom. Vaša reakcija može biti ozbiljnija tijekom trudnoće.

Dojenčad i mala djeca

Njihov imunitet nije u potpunosti razvijen.

Osobe s kroničnom bolešću

Kronične bolesti kao što su dijabetes, bolesti jetre ili AIDS, ili primanje kemoterapije ili terapija zračenjem, smanjuju učinkovitost imunološkog sustava.

Sadržaj

Vezane teme



Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!