Trovanje hranom
Faktori rizika za trovanje hranom
Bilo da ste se otrovali nakon konzumacije kontaminirane hrane, to ovisi o organizmu, izloženosti trovanju, dobi i koliko ste inače zdravi.
Rizične skupine za trovanje hranom su:
Starije odrasle osobe
S godinama, imunološki sustav ne može reagirati jednako brzo i učinkovito na zarazne organizme kao kada ste bili mlađi.
Trudnice
Tijekom trudnoće promjene u metabolizmu i cirkulaciji mogu povećati rizik od trovanja hranom. Vaša reakcija može biti ozbiljnija tijekom trudnoće.
Dojenčad i mala djeca
Njihov imunitet nije u potpunosti razvijen.
Osobe s kroničnom bolešću
Kronične bolesti kao što su dijabetes, bolesti jetre ili AIDS, ili primanje kemoterapije ili terapija zračenjem, smanjuju učinkovitost imunološkog sustava.
Sponzorski članci
Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.
Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.
Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345