Trovanje hranom

Trovanje hranom

Trovanje hranom
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Trovanje hranom uzrokuje konzumacija kontaminirane hrane. Infektivni organizmi, uključujući bakterije, viruse i parazite, najčešći su uzroci trovanja hranom.
Kategorija: Probavni sustav

Prevencija trovanja hranom

Često perite ruke, posuđe i površine

Dobro operite ruke toplom vodom i sapunom prije i poslije pripreme hrane. Koristite vruću vodu i sredstvo za pranje posuđa za čišćenje površina koje koristite.

Držite sirovu hranu odvojenu od gotove hrane

Kada kupujete ili pripremate hranu, držite sirovo meso, perad, ribu i školjke daleko od drugih namirnica.

Kuhajte hranu na sigurnoj temperaturi

Najbolji način da saznate je li hrana kuhana na sigurnoj temperaturi je korištenje termometra za hranu. Kod većine namirnica, možete ubiti štetne organizme pripremajući ih na pravoj temperaturi.

Pripremajte mljevenu govedinu na minimalno 70°C a janjetinu, svinjetinu i teletinu, na najmanje 60°C. Piletinu i puretinu pripremajte na najmanje 75°C. Provjerite jesu li ribe i školjke temeljito kuhane.

Rashladite ili zamrznite lako kvarljivu hranu u roku od dva sata nakon kupnje ili pripreme

Ako je temperatura prostorije iznad 32°C, zamrznite hranu u roku od jednog sata.

Odmrznite hranu na siguran način

Ne odmrzavajte hranu na sobnoj temperaturi. Najsigurniji način za odmrzavanje hrane je stavljanje u hladnjak. Ako odmrzavate hranu u mikrovalnoj, odmah ju pripremite.

Bacite hranu ako niste sigurni je li dobra

Ako niste sigurni je li hrana pripremljena, poslužena ili spremljena na siguran način, bacite ju. Hrana koja ostane na sobnoj temperaturi može sadržavati bakterije ili toksine koji se ne mogu uništiti kuhanjem.

Trovanje hranom je posebno ozbiljno i potencijalno opasno po život za malu djecu, trudnice i njihove fetuse, starije odrasle osobe i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Potrebno je poduzeti dodatne mjere predostrožnosti kod sljedećih vrsta namirnica:

  • sirovo ili nedovoljno pripremljeno meso i perad
  • sirova ili nedovoljno pripremljena riba ili školjke, uključujući kamenice, školjke, dagnje i jakobove kapice
  • sirova ili nedovoljno pripremljena jaja i hrana koja ih može sadržavati, kao što su kolačići i domaći sladoled
  • sirova lucerna, grah, djetelina i rajčice
  • nepasterizirani sokovi
  • nepasterizirano mlijeko i mliječni proizvodi
  • meki sirevi, poput fete, brie i camemberta, plavih sireva i nepasteriziranog sira
  • rashlađeni umaci
  • nekuhane hrenovke i mesne prerađevine.

Sadržaj

Vezane teme



Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!