Trovanje hranom
Uzroci trovanja hranom
Kontaminacija hrane može se dogoditi u bilo kojem trenutku proizvodnje: uzgoj, sakupljanje, prerada, skladištenje, dostava ili priprema. Križna kontaminacija, prijenos štetnih organizama s jedne površine na drugu je čest uzrok. Ovo je posebno opasno za sirovu hranu, kao što su salate ili drugi proizvodi. Budući da se ta hrana ne kuha, štetni organizmi se ne mogu uništiti prije jela i mogu uzrokovati trovanje hranom.
Trovanje hranom mogu uzrokovati bakterije, virusi ili paraziti.
Navodimo neke od mogućih uzročnika trovanja hranom, kada ćete početi osjećati simptome i koji je uobičajeni načini širenja:
Kampilobakter
Simptomi započinju nakon 2 do 5 dana.
Uzročnici su meso i perad. Kontaminacija nastaje tijekom obrade ako se životinjski izmet susreće s mesom. Ostali izvori uključuju nepasterizirano mlijeko i kontaminiranu vodu.
Botulizam
Simptomi započinju nakon 12 do 72 sata.
Uzročnik je konzervirana hrana, dimljena ili slana riba, krumpiru u aluminijskoj foliji i hrana koja se dugo drži na toplim temperaturama.
Saznajte koji su simptomi botulizma!
Clostridium perfringens
Simptomi započinju nakon 8 do 16 sati.
Uzročnici su meso, složenci i umaci, i termički nedovoljno obrađena hrana.
Escherichia coli (E. coli) O157:H7
Simptomi započinju nakon 1 do 8 dana.
Uzročnik je govedina kontaminirana izmetom tijekom klanja. Širi se uglavnom nedovoljno kuhanom mljevenom junetinom. Ostali izvori uključuju nepasterizirano mlijeko, klice lucerne i onečišćenu vodu.
Saznajte što su E. coli infekicije!
Giardia lamblia
Simptomi započinju nakon 1 do 2 tjedna.
Trovanje uzrokuju sirovi proizvodi i onečišćena voda. Može se širiti preko zaražene osobe koja rukuje hranom.
Hepatitis A
Simptomi započinju nakon 28 dana.
Trovanje uzrokuje sirova hrana i školjke iz kontaminirane vode. Može se širiti preko zaražene osobe koja rukuje hranom.
Saznajte koji su simptomi hepatitisa A!
Listerioza
Simptomi započinju nakon 9 do 48 sati.
Trovanje uzrokuj hrenovke, nepasterizirano mlijeko i sirevi, te neoprani sirovi proizvodi. Može se širiti preko zagađenog tla i vode.
Saznajte koji su simptomi listerioze!
Norovirusi
Simptomi započinju nakon 12 do 48 sati.
Trovanje uzrokuje sirova, gotova hrana i školjke iz kontaminirane vode. Može se širiti preko zaražene osobe koja rukuje hranom.
Saznajte koji su simptomi infekcije norovirusima!
Rotavirus
Simptomi započinju nakon 1 do 3 dana.
Trovanje uzrokuje sirova i gotova hrana. Može se širiti preko zaražene osobe koja rukuje hranom.
Salmonela
Simptomi započinju nakon 1 do 3 dana.
Trovanje uzrokuje sirovo ili kontaminirano meso, perad, mlijeko ili žumanjci. Može se širiti preko noževa, površina za rezanje ili preko zaražene osobe koja rukuje hranom.
Saznajte koji su simptomi salmonele!
Shigella (Šigela)
Simptomi započinju nakon 24 do 48 sati.
Trovanje uzrokuju plodovi mora i sirovi proizvodi koji su spremni za jesti. Može se širiti preko zaražene osobe koja rukuje hranom.
Saznajte koji su simptomi šigeloza!
Zlatni stafilokok
Simptomi započinju nakon 1 do 6 sati.
Trovanje uzrokuje meso i pripremljena salata, umaci od vrhnja i kolači s vrhnjem. Može se širiti preko kontakta s hranom, kašljem i kihanjem.
Vibrio vulnificus
Simptomi započinju nakon 1 do 7 dana.
Trovanje uzrokuju sirove kamenice i sirove ili nekuhane dagnje, školjke. Može se širiti kontaminiranom morskom vodom.
Sponzorski članci
Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.
Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.
Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345