Botulizam


Što je botulizam?
Botulizam je otrovanje hranom u kojoj se nalazi egzotoksin (neurotoksin) koji izlučuje Clostridium botulinum.
Etiologija i patogeneza botulizma
Clostridium botulinum je gram pozitivni, anaerobni, sporogeni bacil koji stvara na toplinu otporni (uništava ga kuhanje od najmanje 10 minuta) egzotoksin. Egzotoksin inhibira oslobađanje acetilkolina na živčanim završetcima i tako uzrokuje slabost i brzo umaranje poprečno-prugastih i glatkih mišića. Klostridium se nalazi u tlu, saprofit je koji u slobodnoj prirodi stvara spore, dok se u anaerobnim uvjetima (konzervirana hrana) može namnožiti i stvarati egzotoksin.
Produkcija toksina je moguća i na temperaturama od 3 stupnja C, čak i kada uvjeti nisu striktno anaerobni (mala koncentracija kisika). Od sedam tipova egzotoksina (A, B, C, D, E, F i G) četiri imaju djelovanje na čovjeka (A, B, E i F). Najčešća otrovanja su egzotoksinom A i B, dok je tip E uglavnom povezan s otrovanjima morskim proizvodima. Otrovanja egzotoksinom tipa F su rijetka ali moguća.
Sponzorski članci
Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.
Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.
Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!-
Recept dana
Prženi slanutak - ukusna i zdrava grickalica
40 min12345 -
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345