Kampilobakterioza
Prevencija kampilobakterioze
Kampilobakteriozu možemo spriječiti tako da hranom rukujemo na siguran način. To znači da već kod kupovanja meso, osobito perad, i ribu stavljamo u posebne vrećice, odvojeno od ostalih namirnica. Nakon kupovine važno je što prije kupljene namirnice staviti u hladnjak.
Pranje ruku prije pripremanja i konzumiranja hrane je jedna od osnovnih i najvažnijih mjera u sprječavanju otrovanja hranom. Ruke, suđe i kuhinjske površine je potrebno oprati vrućom vodom i sapunom nakon dodira sa sirovim mesom. Osobito je važno pažljivo oprati ruke nakon mijenjanja dječjih pelena ili čišćenja izmeta životinja.
Vrlo važna preventivna mjera je i dobra termička obrada hrane na dovoljno visokoj temperaturi (80°C), osobito mesa i jaja, dok u prehrani treba izbjegavati termički neobrađena ili nedovoljno obrađena jaja (u receptima za kolače - kremasti kolači, kreme sa sirovim jajima, domaćim majonezama ili meko kuhana jaja), kao i nedovoljno termički obrađeno meso (piletina pohana na laganoj vatri, mljeveno meso) te hranu koja dugo stoji izvan hladnjaka ili se nekoliko puta podgrijava.
Sponzorski članci
Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.
Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.
Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345